reklam
reklam

Konya’nın Tarihi Çay Camii Restorasyonun Ardından Hizmete Devam Ediyor - Konya Haber TVKonya Haber TV

19 Eylül 2024 - 19:12

Konya’nın Tarihi Çay Camii Restorasyonun Ardından Hizmete Devam Ediyor

reklam
Konya’nın Tarihi Çay Camii Restorasyonun Ardından Hizmete Devam Ediyor
Son Güncelleme :

16 Eylül 2024 - 10:09

13 views

Konya’nın Selçuklu ilçesine bağlı 5 bin yıllık Sille Mahallesi’nde bulunan ve tarihi öneme sahip Çay Camii, Osmanlı dönemine ait yapısıyla dikkat çekiyor. Şehir merkezinin kuzeybatısında yer alan cami, restore edilerek tekrar ibadete açıldı.

Selçuklu Belediyesi Sille Müze Sorumlusu Uzman Arkeolog Sercan Yayla, caminin tarihi ve yapısına dair bilgiler verdi. Yayla, Çay Camii’nin adını, tarihi Sille Mahallesi’ni ikiye ayıran çaydan aldığını belirtti. Cami, eğimli bir araziye inşa edilmiş olup, iki katlı olarak planlanmış. Alt katta mektep binası ve depolar bulunurken, üst katta caminin asıl kullanılan alanı yer alıyor. Cami, kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen bir plana sahip ve kadınlar mahfili kuzey duvarında bulunuyor.

Caminin yapım tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, stil kritik yöntemiyle 19. yüzyıla ait olabileceği tespit edildi. Yapının restorasyonu 1976 yılında hayırsever Halil İbrahim Sayar tarafından yapılmış, ardından 2012-2013 yıllarında Selçuklu Belediyesi tarafından geniş çaplı bir restorasyon süreci gerçekleştirilmiştir.

Restorasyon sırasında camide ilginç bir bulguya rastlandığını belirten Yayla, “Restorasyon sırasında caminin müştemilatında bir Kabe örtüsüyle karşılaştık. Bu örtünün, Sille Medresesi’nin kurucusu Mehmet Efendi’ye ait olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Camiyi ziyaret eden vatandaşlar, restorasyonun başarılı olduğunu ve camiyi çok bakımlı bulduklarını ifade ederek, yetkililere teşekkür etti. Çay Camii, bölgenin kültürel hazinesi olarak ziyaretçilerini bekliyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.