Kaçakçılardan ele geçirilen silahlar cephaneliği aratmadı - Konya Haber TVKonya Haber TV

28 Nisan 2024 - 23:12

Kaçakçılardan ele geçirilen silahlar cephaneliği aratmadı

reklam
Kaçakçılardan ele geçirilen silahlar cephaneliği aratmadı
Son Güncelleme :

20 Kasım 2021 - 10:44

399 views
reklam

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı koordinesinde 2020’de silah kaçakçılarına yönelik düzenlenen 519 operasyonda 1821 zanlı yakalandı.

KOM Daire Başkanlığı verilerinden derlenen bilgiye göre, güvenlik gerekçesiyle vatandaşların yasa dışı olarak bulundurdukları silahların yanı sıra organize suç örgütlerinin kara para aklama, öldürme, yaralama tehdit ve yağma gibi suçlarda kullandıkları silahların ele geçirilmesi amacıyla geçen yıl 519 operasyon düzenlendi.
Operasyonlarda, 1821 şüpheli gözaltına alındı, 961’i fabrikasyon, 172’si el yapımı ve 465’i kurusıkıdan çevirme olmak üzere 1598 tabanca ve 76 uzun namlulu silah ile 12 bin 513 kurusıkı tabanca ele geçirildi.

Silahların yüzde 81’i zanlıların üst aramaları ile ev, araba ve iş yerleri, yüzde 11’i imalathane, yüzde 6’sı kargo, yüzde 1’i internet satışı sonucu ve yüzde 1’i de kaçakçıların sakladığı zulalarda bulundu.
Fabrikasyon 752 tabancanın bulunduğu 2019 ile karşılaştırıldığında geçen yıl ele geçirilen fabrikasyon silah sayısında artış olduğu görüldü.
Öte yandan, ele geçirilen yabancı menşeli fabrikasyon silah sayısı ise azaldı. 2019’da yabancı menşeli 303, geçen yıl ise 142 fabrikasyon silah ele geçirildi.

Operasyonlarda ilk sırayı Diyarbakır aldı
Ekiplerin 2020’de düzenlediği operasyonların illere göre dağılımında ilk sıraları Diyarbakır (54), Adana (45), Samsun (41), Şanlıurfa (24) ve Antalya (24) ile Bursa (20) paylaştıı.

Kurusıkıdan çevirme ve el yapımı silahlara talep arttı
Ekiplerin, şüphelilerin ifadeleri, ele geçirilen silah türleri ve menşeleri üzerinden yaptıkları analizler ve kriminal tespitler ışığında, kaçak silah taleplerinin fabrikasyondan daha ucuz ve kolay bulunabilmesi nedeniyle kurusıkıdan çevirme ve el yapımı silahlara yöneldiği ortaya çıktı.
Geçen yıl en çok kurusıkıdan çevirme tabancanın ele geçirildiği iller sırasıyla İzmir, İstanbul, Eskişehir, Manisa ve Konya oldu.

Giresun, Konya, Trabzon, Rize ve Erzurum ise el yapımı silahların en çok ele geçirildiği iller olarak kayıtlara geçti.

Kaynak:Konhaber
reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam