Piller portakalla geri dönüştürülüyor - Konya Haber TVKonya Haber TV

28 Mart 2024 - 14:38

Piller portakalla geri dönüştürülüyor

Pillerdeki değerli metallerin çevre dostu bir yöntemle çıkarılması için yeni bir yöntem bulundu. Bilim insanları portakal kabuğunda yer alan asitlerin metalleri çıkarmak için kullanılabileceğini ortaya çıkardı.

reklam
Piller portakalla geri dönüştürülüyor
Son Güncelleme :

29 Ağustos 2020 - 22:23

756 views
reklam

Singapur Nangyang Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları, kullanılmış pillerdeki değerli metalleri çıkarma ve yeniden kullanmak için portakal kabuğundan faydalanmanın bir yolunu keşfetti. Her yıl dünya genelinde 1.3 milyar ton gıda atığı ve 50 milyon ton elektronik atık üretiyoruz.

Mevcut yöntemler değerli metalleri kullanılmış pillerden çıkarmak için yüksek ısıya maruz bırakıyor veya güçlü asit solüsyonları kullanılması gerekiyor. Bu yöntemler hem güvenli değil hem de çevreyi kirletici etkilere sahip.

Araştırmacılar portakal kabuğundaki organik bir asit olan sitrik asitin aynı işlem için kullanılabileceğini tespit etti. Keşiflerini deneyle desteklemek isteyen bilim insanları, kullanılmış pillerdeki kobalt, lityum, nikel ve manganezin yüzde 90’ını başarılı bir şekilde çıkarmayı başardı. Bu da yeni yaklaşımın hidrojen peroksit kullanılan yöntem ile karşılaştırılabileceğini ortaya koyuyor.

Yapılan açıklamaya göre yeni yaklaşım hem gıda atıklarını hem de elektronik atıkları azaltmak için komple bir yöntem ortaya koyuyor ve kaynakların mümkün olduğu kadar uzun süre kullanımda tutulduğu sıfır atıklı döngüsel ekonomi oluşturuyor. Bilim insanlarına göre yeni yöntem ile kullanılmış pillerdeki değerli metaller doğa dostu bir şekilde başarıyla çıkarılabilir ve bu işlem sırasında da ortaya minimum seviyede atık çıkar.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam